Dowiedz się kto nie powinien jeść awokado i jak poznać objawy kiedy przestać jeść! Czy pamiętacie weekendy przed avo na tostach? Dla większości z nas są one odległym wspomnieniem. Zszywka z Cali i Aussie trafiła na polskie talerze kilka lat temu i, poza kilkoma nieuczciwymi ludźmi, którzy twierdzą, że osiągnęli szczytowy poziom awokado, nie wykazuje żadnych oznak zmiany.
Spis treści
Choroby serca
Nowe badania wykazały, że jeśli masz pewną mutację genetyczną, „dobry” cholesterol (HDL-C) w awokado może nadal wyrządzić ci poważne szkody. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Cambridge wykazały, że osoby posiadające tę mutację, które mają wysoki poziom HDL-C, są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Na szczęście ta mutacja dotyka tylko około 1 na 1700 osób, ale nadal ważne jest, aby pamiętać, że „zdrowe” tłuszcze są nadal tłuszczami.
Przeczytaj również: Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Może powodować senność
Stwierdzono, że diety wysokotłuszczowe zwiększają zmęczenie. Badanie, które nie rozróżniało „dobrych” i „złych” tłuszczów, wykazało, że jedna czwarta osób, które spożywały największe ilości tłuszczu, była o 78% bardziej narażona na senność w ciągu dnia w porównaniu z osobami, które jadły najmniej tłustych potraw.
Przeczytaj również: Obróbka CNC. Wszystko o obróbce CNC oraz maszynach.
To sprawia, że twój ślad węglowy i społeczny jest dość duży
Liczne raporty wyszły, aby powiedzieć, że wzrost produkcji awokado ma poważny efekt domina w obszarach świata, które mają odpowiedni klimat do ich uprawy. Susze za stawem powodują niedobory w USA, podczas gdy rolnicy w Meksyku podobno nielegalnie niszczą tereny leśne, aby zasadzić więcej. Nie tylko to, ale istnieją raporty, że wiele obszarów rolnych w Meksyku jest kontrolowanych przez kartele narkotykowe.
Dlaczego nie powinieneś jeść awokado?
Kiedy dostarczasz do organizmu więcej kalorii niż on spala w ciągu dnia, te dodatkowe kalorie będą przechowywane jako tłuszcz – nawet jeśli są to zdrowe kalorie. Spożywanie zbyt wielu kalorii może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Standardowe awokado zawiera 322 kalorie
Kiedy nie należy jeść awokado?
Awokado jest zepsute, jeśli jest miękkie po ściśnięciu, brązowe lub spleśniałe w środku, a także gdy jełczeje lub ma kwaśny zapach. Część owocu można uratować, jeśli zaczyna brązowieć w środku, a reszta wygląda, pachnie i smakuje dobrze.
Czy awokado jest dobre dla seniorów?
Jak większość jednonienasyconych tłuszczów, jedzenie awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL („dobrego”) cholesterolu. Awokado jest dobre dla większości seniorów, z wyjątkiem tych, którzy potrzebują diety o niskiej zawartości potasu (aka dieta nerkowa).
Kto nie powinien jeść awokado?
Nie powinny spożywać go osoby, które mają na niego alergię. Występuje ona najczęściej u dzieci i dorosłych. Jednak pojawić się może na każdym etapie życia. Objawiają się one w okresie od kilku minut do kilku godzin po spożyciu awokado.