Zwykła kolejność rzeczy jest taka, że owoce są zjadane, gdy stają się dojrzałe. Ale w niektórych przypadkach ta kolejność nie ma znaczenia.
Częściej niż zwykle, gdy kupujesz awokado w sklepie, będzie ono niedojrzałe. I możesz nie chcieć czekać, aż owoc będzie w pełni dojrzały.
Spis treści
Czy niedojrzałe awokado jest trujące?
Okazuje się, że możesz jeść niedojrzałe awokado, ale może ci to nie smakować. Surowe niedojrzałe awokado nie będzie miało takiego samego aromatu ani smaku jak dojrzałe awokado. Nie oznacza to jednak, że niedojrzałe awokado nie ma żadnej kulinarnej przydatności. Niedojrzałe awokado może przydać się do niektórych potraw i przepisów i wyjść pyszne.
Jak bezpieczne jest jedzenie niedojrzałego awokado? Czy jest coś, czego musisz się obawiać, jeśli spożyjesz jedno? Ten artykuł doda trochę jasności do tego tematu.
Przeczytaj również: jak spuścić wodę z bojlera
Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Możesz jeść niedojrzałe awokado, ale większość ludzi donosi, że surowe niedojrzałe awokado smakuje okropnie.
W przeciwieństwie do dojrzałego awokado, niedojrzałe awokado jest twarde w dotyku i ma jasnozieloną skórkę.
Trudno je też przeżuć i przeciąć. Tak więc smak i aromat nie są jedynymi rzeczami, o które musisz się martwić.
Nie musisz jednak pozbywać się niedojrzałego awokado. Możesz je wykorzystać na różne sposoby w swojej kuchni i uzyskać z niego przysmak.
Czy niedojrzałe awokado jest bezpieczne?
Istnieje powszechne przekonanie, że jedzenie niedojrzałego awokado może być niebezpieczne dla ludzi.
Cóż, to nieprawda; niedojrzałe awokado jest właściwie bezpieczne dla ludzi.
Co zrozumiałe, ludzie mogą myśleć, że niedojrzałe awokado może być toksyczne, ponieważ jest szkodliwe dla niektórych zwierząt domowych.
Jednak substancja, która powoduje choroby i śmierć tych zwierząt, persyna, jest nieszkodliwa dla ludzi.
Podczas gdy awokado jest ogólnie uważane za bezpieczne dla ludzi, u niektórych osób mogą wystąpić obawy związane z alergią. Jeśli dana osoba jest uczulona na awokado, to powinna unikać jego jedzenia.
Alergia doustna na awokado jest spowodowana ich wysokim poziomem histamin. Doustna alergia na awokado przychodzi z objawami takimi jak swędzenie w ustach, gardle i wargach. Mogą również wystąpić objawy żołądkowe podobne do zespołu zapalnego jelit (IBS).
Ludzie, którzy są uczuleni na lateks, często są również uczuleni na awokado, a te reakcje mogą być bardziej poważne. Awokado zawiera białka, które są ściśle związane z tymi, które znajdują się w lateksie. Białka te mogą wywołać reakcję alergiczną.
Kiedy ktoś reaguje na awokado z powodu tych białek, może pojawić się katar, ból brzucha i łzawiące oczy. W skrajnych przypadkach alergia ta może doprowadzić do anafilaksji.
Alergia na awokado jest stosunkowo rzadka, ale jeśli jesteś uczulony, powinieneś jej unikać. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów alergii na awokado, należy niezwłocznie udać się na leczenie ratunkowe.
Przeczytaj również: chudy beton
Czy są jakieś efekty uboczne?
W niektórych przypadkach jedzenie niedojrzałego awokado może wywołać pewne skutki uboczne. Może pojawić się swędzenie lub ból brzucha.
Możesz również mieć łzawiące oczy i katar jako efekt uboczny jedzenia awokado. Ale te efekty uboczne pojawiają się zwykle, jeśli jesteś uczulony na awokado lub masz problemy z jego trawieniem.
Przeczytaj również: zwarcie w gniazdku
Czy niedojrzałe awokado może zaszkodzić?
Okazuje się, że awokado może powodować ból brzucha i niektóre inne objawy żołądkowo-jelitowe u niektórych osób.
Jeśli nie tolerujesz pokarmów FODMAP, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że możesz dostać bólu brzucha od trochę zbyt dużej ilości awokado. Możesz również doświadczyć innych pokrewnych objawów, w tym wzdęć. Awokado zawiera sorbitol, substancję, która należy do grupy FODMAP. Jeśli nie tolerujesz FODMAP, to będziesz miał problemy z trawieniem sorbitolu. Stąd też możesz doświadczyć bólu brzucha po zjedzeniu awokado.
Jeśli doświadczasz objawów żołądkowych po zjedzeniu awokado, a nie jesteś na nie uczulony, powinieneś zmniejszyć jego ilość.
Oprócz nietolerancji FODMAP, można również doświadczyć bólu brzucha i podobnych objawów, jeśli jest się uczulonym na awokado.
Jak rozpoznać dojrzałe awokado?
Jeśli awokado poddaje się mocnemu, delikatnemu naciskowi, wiesz, że jest dojrzałe i gotowe do jedzenia. Dojrzałe, gotowe do jedzenia awokado może mieć ciemniejszy kolor, ale kolor może się różnić, więc najlepiej jest iść przez uczucie, jak również kolor. Awokado będzie lekko miękkie, ale nie będzie „mięsiste” w dotyku. Dojrzałe owoce są idealne na ten dzień.
Czy można przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Awokado nie dojrzewa na drzewie; dojrzewa lub „mięknie” po zebraniu. Aby przyspieszyć proces dojrzewania awokado, zalecamy umieszczenie niedojrzałych awokado w brązowej papierowej torbie z jabłkiem lub bananem na dwa do trzech dni, aż dojrzeją. Nie zalecamy żadnej innej metody dojrzewania awokado.
Czy można jeść awokado z plamami ?
Niestety, nie ma sposobu, aby wykryć przebarwienia miąższu lub obicia miąższu patrząc na awokado z zewnątrz. Te brązowe lub czarne plamy nie są szkodliwe, a pozostałym awokado można się cieszyć, wycinając odbarwione miejsca.