jak mrozic rabarbar

Czy rabarbar można mrozić? Jak zamrozić i przechowywać rabarbar?

Czy rabarbar można mrozić? Tak.

Jak zamrozić i przechowywać rabarbar?

Sezon na rabarbar jest krótki, ale możesz używać tego warzywa przez cały rok, jeśli zastosujesz się do naszych porad dotyczących zamrażania i przechowywania.

Rabarbar, pyszne i nie w pełni wykorzystywane warzywo, osiąga szczyt swoich możliwości od kwietnia do czerwca – w sam raz na Wielkanoc i Dzień Matki. Rabarbar, znany także jako pierogi, ma cierpki smak i jaskrawy kolor. Jego liście są trujące, ale łodygi są bezpieczne do spożycia i całkiem smaczne po ugotowaniu ze słodzikiem, co czyni je doskonałym dodatkiem do wielu deserów. Dzięki odpowiedniemu zamrożeniu i przechowywaniu można cieszyć się tym warzywem przez wiele miesięcy, mimo krótkiego okresu zbiorów.

Przygotuj się do zamrożenia i przechowywania rabarbaru

Najłatwiejszym sposobem przechowywania rabarbaru, aby móc się nim cieszyć, gdy nie będzie już na niego sezonu, jest zamrożenie go – to prosty i nieskomplikowany proces. Zacznij od pocięcia łodyg na jednocalowe kawałki; ułóż je płasko na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Zamrażaj je tak długo, aż staną się twarde w dotyku, co zajmie kilka godzin. Następnie umieść je w woreczkach do zamrażania i przechowuj w zamrażarce przez okres do roku.

Jak używać mrożony rabarbar?

Mrożonego rabarbaru używaj w taki sam sposób jak świeżego – do sosów, ciast i kruszonki. Świetnie komponuje się z owocami, takimi jak truskawki, w deserze Rhubarb Crumb Bars, a w naszym popisowym torcie Rosy Rhubarb-Meringue jest wprost rozkoszny. Kompot z rabarbaru sprawi, że każdy klasyczny sernik, a nawet tost stanie się rabarbarowym przysmakiem. Bez względu na to, który przepis wybierzesz, rabarbar to uroczy wiosenny smak, który doda nieco więcej do Twojego następnego spotkania towarzyskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *