dynia to owoc czy warzywo

Czy dynia to owoc czy warzywo?

Wszechstronny smak dyni nie jest tajemnicą – można ją wykorzystać do wszystkiego, od słodkiego, zwiewnego musu po pikantną miskę zupy. Ale czy dynia to warzywo czy owoc? Tajemnicza tożsamość ulubionej jesiennej dyni każdego z nas może Cię zaskoczyć.

Czy dynia to owoc czy warzywo?

Dynie są botanicznie zaliczane do owoców. Należą do rodziny Cucurbitaceae, wraz z innymi kabaczkami, takimi jak cukinia i butternut. Owoce wyrastają z kwitnącej części rośliny, a w ich miąższu znajdują się nasiona, więc chociaż dynie, które widzimy w Halloween, nie są naturalnie słodkie, są owocami tak samo.

Istnieje ponad 100 odmian dyni, począwszy od przyjaznego karnawałowi Big Maxa do Kabochy, małej zielonej dyni cenionej za swój łagodny, jędrny miąższ. Odmiany do pieczenia są często mniejsze niż dynie używane do rzeźbienia i mają gęste, słodkie wnętrze. Można znaleźć dynie w kuszącej gamie odcieni i rozmiarów, a niektóre z nich osiągają wagę ponad 500 funtów.

Jakie są najlepsze dynie do gotowania?

Chcesz przygotować nagrodzone ciasto z dyni? Sięgnij po odmiany takie jak New England, Jarrahdale i Cinderella. Te odmiany mają głęboki smak, który dobrze sprawdza się w deserach i zupach. Dynie Neck i Long Island Cheese mają gładką, pozbawioną włókien teksturę, która również świetnie nadaje się do pieczenia.

Należy unikać dużych odmian do rzeźbienia, którym brakuje smaku i które mają twardą, żylastą konsystencję – takie dynie najlepiej zostawić na ganku do celów dekoracyjnych. Aby zagwarantować najlepszy smak dyni, należy szukać małych, nieskazitelnych owoców z dobrze osadzonymi łodygami. Dojrzała dynia będzie miała stwardniałą skórkę bez widocznych obić.

Jak długo wytrzymuje dynia?

Całe dynie wytrzymują zazwyczaj około trzech miesięcy, jeśli są przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, a niektóre odmiany zachowują trwałość przez rok, zanim się zepsują. Idealna jest temperatura 50-55° F. Powierzchnię dyni należy utrzymywać w stanie suchym i unikać umieszczania jej na betonowych podłogach.

Utrzymuj dobrą cyrkulację powietrza i trzymaj dynie z dala od innych dojrzewających owoców, aby przedłużyć ich trwałość. Właściwe przechowywanie zapewni Ci dużo czasu na bezpieczne rzeźbienie, pieczenie lub puree z dyni przez cały sezon.

Kliknij aby ocenić!
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *