Spis treści
Czy cytryna to owoc czy warzywo?
Zastanawiasz się czy cytryny to owoce czy warzywa ? Nie martw się, nie jesteś sam. Więcej niż jedna osoba jest zdezorientowana, gdy widzi cytryny w dziale warzyw w jednym supermarkecie, a następnie widzi je w dziale owoców w innym supermarkecie.
Do tego dochodzi jeszcze cała kwestia botanicznych i kulinarnych określeń owoców i warzyw, która wywołała niejeden gorący spór w rodzinie. Postawmy więc wszystko na głowie i sprawdźmy, czy cytryny są owocami czy warzywami.
Czy cytryna to owoc czy warzywo ?
Cytryna jest rodzajem owocu, a dokładnie owocem cytrusowym. Jest klasyfikowana jako owoc, ponieważ nadal zawiera pestki, a sposób jej wykorzystania jest bardziej podobny do owoców niż warzyw.
Cytryny są częściej używane w słodyczach niż w daniach wytrawnych. Czy to sok z cytryny, czy skórka cytryny, jej smak jest bardzo powszechny w słodyczach.
Dlaczego cytryny znajdują się w dziale warzyw ?
Powodem, dla którego możesz być zdezorientowany, jest to, że czasami znajdujesz cytryny w dziale produktów, tuż obok warzyw. Nie zawsze tak jest i jest to raczej kwestia sposobu ułożenia produktów w supermarkecie.
W innych supermarketach zobaczysz cytryny umieszczone obok limonek, pomarańczy, kiwi, bananów, jabłek i wszelkich innych owoców, które możesz sobie wyobrazić.
A ponieważ cytryny mogą być czasem używane w pikantnych potrawach, możesz je znaleźć w dziale warzywnym, ale to nic nie znaczy.
Owoce kulinarne VS owoce botaniczne
Bardzo ważnym, naukowym powodem, dla którego cytryny są klasyfikowane jako owoce jest to, że w rzeczywistości jest to rodzaj jagody! Tak, cytryny i w rzeczywistości wszystkie owoce cytrusowe są rodzajem jagody.
Jako jagoda, klasyfikuje się jako owoc, ponieważ:
- jest dojrzałym zalążkiem kwiatu
- ma zewnętrzną skórkę chroniącą nasiona (nawet jeśli są niejadalne)
- posiada nasiona w najbardziej wewnętrznej warstwie
Czyli cytryny są owocami botanicznymi, to mamy. A co z zastosowaniem kulinarnym ? Sposób, w jaki większość ludzi go używa i sposób, w jaki większość ludzi dochodzi do wiedzy, które artykuły spożywcze są owocami, które warzywami, które jagodami, orzechami itp.
Sposób wykorzystania cytryn również klasyfikuje je jako owoce, ponieważ są one używane w słodkich potrawach, częściej niż w daniach wytrawnych. Są cenione za smak, który wnoszą do dania, a nie za teksturę i zawartość odżywczą (jak np. ziemniaki czy cukinia lub cebula).
Czy cytryna jest naturalnym owocem ?
Cytryna to owoc hybrydowy, owoc stworzony przez człowieka, który w rzeczywistości jest krzyżówką gorzkiej pomarańczy i owocu cytronu. Tak, jest wiele o rodzinie cytrusów, których tak naprawdę nie znamy i dziś zamierzamy nieco zgłębić ten temat.
Po pierwsze, wyjaśnijmy sprawy z cytrynami. Cytryny są hybrydą pomiędzy gorzką pomarańczą a cytronem. Dla tych, którzy nie wiedzą, cytron jest owocem cytrusowym, jednym z trzech głównych, które zostały wykorzystane do produkcji owoców cytrusowych, które znamy dzisiaj.
Cytryn ma niewiarygodnie dużo pestki (białej części pod skórką), a miąższ w środku jest ledwo widoczny, a czasami w ogóle go nie ma. Zewnętrzna skórka jest bardzo aromatyczna i ma różne kształty – od gładkiej, poprzez prążkowaną, aż do pomarszczonej.
Istnieje odmiana cytronu zwana ręką Buddy, ponieważ wygląda jak ręka z (zbyt) wieloma palcami i jest bardzo aromatyczna.
Gorzka pomarańcza jest krzyżówką pomelo (nie tego, które znamy dzisiaj) i mandarynki. Niektóre z owoców cytrusowych, które znamy dzisiaj są hybrydami stworzonymi przez człowieka, a niektóre są hybrydami naturalnymi. Gorzka pomarańcza jest naturalną hybrydą.
Co więc ze słodkimi pomarańczami ? Jeśli są gorzkie pomarańcze, to muszą być też słodkie. Tak, istnieją i są najwyraźniej taką samą hybrydą pomiędzy pomelo i mandarynkami, tyle że są słodkie.